zondag 20 april 2014

Pannavelden, sportkooien en veiligheid!

                                                                             
                                 

              De veiligheid van uw spelende jeugd, is onze zorg!
                               


In eerdere blogs heb ik geschreven over veiligheid m.b.t. het type pannaveld of sportkooi, wandhoogte, overdekt of niet overdekt. Dit ging met name over de veiligheid van derden. In dit blog geef ik aandacht aan veiligheid van de gebruiker zelf, de spelers.Pannaveld PS100, een pannaveld waarin veilig gevoetbald kan worden.
                                 
Onze Premium-serie. een pannaveld met geluidsemping, inloopslsuis en speciaal gezette profielen. Absoluut onze beste koop!


Aan welke eisen/standaarden moet een pannaveld of sportkooi nu eigenlijk aan voldoen?


Hiervoor zijn wij van SKWshop bij elkaar gaan zitten en tot de volgende eisen en aanbevelingen gekomen. Gespiegeld aan de strenge normen zoals deze gelden voor speeltoestellen. Zodat u de garantie heeft dat in al onze pannavelden en sportkooien, onbezorgd gespeeld kan worden.

         

Algemeen bij pannavelden en sportkooien:


De enige situatie waarbij om een keuring gevraagd kan worden.

Een mogelijk onveilige situatie wordt gecreëerd bij sportkooien met een hoogte van twee meter of meer en een afsluitbare toegangspoort. Er zit dan 1 toegang in, waardoor jeugd mogelijk ongewild kan worden opgesloten. Dit is een bekende onveilige situatie

Onze, in samenwerking met Pannaworld, ontwikkelde veiligheids-standaard!
Bij al onze sportkooien en pannavelden met wandhoogtes van twee meter en meer adviseren wij gebruik van een inloopsluis = een permanente opening.
Mocht de kooi toch afgesloten moeten kunnen worden, dan leveren we bij voorkeur een afsluitbare poort die met een los ketting- of hangslot afgesloten dient te worden. Geen cilinderslot aanwezig!
De sleutelverantwoordelijke dient na opening van de kooi het slot aan de buitenzijde van de kooi te bevestigen, in gesloten toestand. Hierdoor wordt de situatie dat of de kooi permanent in slot valt of op slot gezet wordt door derden  terwijl er in de kooi spelers aanwezig zijn tot bijna nihil gereduceerd. En kan een speler bij calamiteiten ten alle tijden de kooi op een veilige manier verlaten en is het risico van het over de wand proberen te klimmen en vallen van hoogte geminimaliseerd.


Bij dit soort sportkooien adviseren we net als bij de kleinere pannavelden een inloopsluis

                         Overige eisen pannaveld en sportkooien.


Verder behoort een pannaveld of sportkooi aan de onderstaande normen te voldoen, al onze pannavelden en sportkooien voldoen hier ruimschoots aan aan.
De van toepassing zijnde; NEN - EN normen 1176

                                                

Uitstekende delen
Er mogen geen uitstekende spijkers, staaldraadeinden of scherpe onderdelen aanwezig zijn.
Uitstekende schroefdraden mogen niet toegankelijk zijn of moeten permanent bedekt zijn, bv. met dopmoeren. Schroefkoppen en moeren zonder bescherming mogen niet meer dan 8 mm uitsteken en moeten vrij zijn van bramen. Als ze meer dan 8 mm uitsteken moeten ze beschermd worden. Alle lasverbindingen moeten gladgeslepen zijn.

Randen en hoeken
Er mogen geen harde en scherpgekante delen daar waar kinderen bij kunnen komen. Hoeken, randen en uitstekende delen moeten worden afgerond met een minimale straal van 3 mm. Dit hoeft niet als er binnen een afstand van 25 mm een afscherming aanwezig is.

Splinters en ruwe delen
Ruwe oppervlakken mogen niet voorkomen. Hout mag niet of nauwelijks splinteren. Zeker niet op plaatsen waar kinderen gemakkelijk kunnen komen. Ook andere materialen (bv. glasvezel) moeten splintervrij zijn. .

Vingers
Het pannaveld behoort zo te zijn gebouwd dat gevaarlijke vinger-beknellingen niet voor kunnen komen. Deze gevaarlijke beknellingen zijn:

• spleten waarin de vingers bekneld kunnen raken terwijl de rest van het lichaam beweegt of onvrijwillig verder wordt bewogen, bij voorbeeld door glijden, schommelen of vallen.
• buizen met open uiteinde.
Veranderlijke spleten (uitgezonderd kettingen).

Periodieke inspectie
Verder adviseren wij u om net als bij speeltoestellen, periodiek de kooi of het veld na te lopen op loslopende bevestigingsmiddelen (en aanwezigheid bescherm- en afdekdoppen, indien van toepassing op uw pannaveld of sportkooi).
Ons advies is deze inspectie 1 x 12 maanden uit te voeren en eventuele afwijkingen direct te herstellen.

                                                  


Indien u vragen heeft, neem dan contact met ons op, we helpen u graag en ons advies is altijd gratis.
Mail: info@skwshop.nl


Naar de site.

Pannakooien  

Sportkooien
We wensen u een sportief en vooral veilig spelplezier,


Met sportieve groet van #allesvoorbuiten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten