vrijdag 9 augustus 2013

Pannavelden, sportkooien en overlast....


Frustratie in plaats van plezier en integratie....


Steeds vaker in het nieuws: pannavelden en sportkooien die gesloten worden wegens geluidsoverlast.
Natuurlijk zijn een groot aantal omwonenden enthousiast al er over de aanschaf van een pannaveld gesproken wordt. Vaak niet nadenkend dat dit een verzamelpunt voor de jeugd wordt, een soort hangplek.

En eerlijk is eerlijk, er zijn maar weinig mensen die genieten van een groep luidruchtige jeugd voor de deur, vooral s´avonds als je rustig wilt genieten van je tuin na een drukke werkdag.

Jammer, indien vantevoren niet goed nagedacht wordt, eindigt, daar waar een panna- of sportkooi juist voor samenhang in een wijk zou moeten zorgen, dit in frustratie en worden er twee kampen gecreeerd, voor-en tegenstanders. En misschien nog een paar on/partijdigen die tussen 2 kampen in komen te staan.

Het resultaat, precies het tegenovergestelde van wat men wilde bereiken.
En dan hebben we het nog niet gehad over de grotere kans op zwerfvuil.... Hier wordt ook niemand blij van.

Wij leveren ook pannavelden en sportkooien, echter vinden wij het zeer belangrijk dat er voor de aanschaf goed nagedacht wordt. Onze versie met contactgeluidsdemping, model Premium, helpt tegen het lawaai van de bal tegen de wanden. Echter niet tegen het geluid van roepende jeugd en uitlaten van brommers en scooters.

Model premium, contactgeluid/sdempend


We hebben zelfs een versie met geluidscertificaat, model Supreme, alles hangt dan met zware IPE-profielen in rubbers.
En indien er van 5 meter afstand een bal tegen de wand geschoten wordt heeft u op 5 meter afstand van de pannakooi slecht een geluidsnivo van 68 decibel. Deze kooien leveren we met Tuv-certificaat. Maar ook lossen het potentiƫle zwerfvuil probleem en het geluid van spelende jeugd niet op!

Model Supreme, deze wordt geleverd met geluidsemissie-certificaat

Wat nu te doen....
Eerlijk is eerlijk, bezint voor ge begint. Sport dient hoe dan ook bij te dragen aan saamhorigheid in de wijk en niet te eindigen met het tegenovergestelde.


Enkele punten die bij de aanschaf komen kijken,
  • Waar wil ik de kooi plaatsen? Hoe dicht bij het dichtstbijzijnde woonhuis? Kan ik de kooi ook iets buiten de wijk plaatsen, of in de wijk met een geluidswal van struiken. 
  • Indien ik deze toch midden in de woonwijk plaats vlak bij huizen, is dan een afsluitbare kooi niet beter. Bijvoorbeeld s´avonds na 8 uur gesloten. Wie is er verantwoordelijk voor het openen en sluiten van een sportkooi.

Voorbeeld van een gesloten kooi met net-overspanning

  • Zijn er vrijwilligers die af en toe een rondje zwerfvuil willen lopen.
  • Afvalbakken plaatsen, is eigenlijk altijd een vereiste. Hoeveel en wie leegt deze dan, U of de gemeente? 
  • Daar waar veel jeugd komt, wordt ook vaak gerookt. Een filter van een sigaret is niet maar zo verteerd, hoe gaan we hier mee om? Combinatie van afvalbak en asbak?

Dit zijn slechts voorbeelden. Wat we u mee willen geven is, dat u ondanks het enthousiasme, een gedegen risico-analyse uit moet voeren alvorens u tot de beslissing van het aanschaffen van een sportkooi of panna-veld over gaat.

We leveren u met plezier een sportkooi of pannaveld, echter liever niet als blijkt dat deze voor tweespalt in uw omgeving zorgt of binnen afzienbare tijd weer gesloten wordt. Sport gaat over plezier en integratie en moet niet leiden tot frustratie, toch.....

Met goede afspraken en een goed doordacht plan, organiseert u aan de voorkant dat een pannaveld of sportkooi op de juiste plek komt, u het juiste type kiest; isolatie of geen isolatie, u weet of u een gesloten of open kooi nodig bent en dus niemand in de buurt hinder ondervindt van... Zodat de sportkooi of het pannaveld daadwerkelijk een aanwinst wordt voor uw woonomgeving.... En zijn oorspronkelijke doel dient, plezier en integratie in uw wijk of omgeving.

Dus, ons advies: Bezint voor ge begint. Ons advies is altijd gratis.
Onze medewerkers van, SKWshop en onze montagepartner, Montage Noord, denken graag met u mee. 

SKWshop, voor uw pannaveld en sportkooi op maat! Duurzame oplossingen!En heeft u al kennisgemaakt met onze Soccerwave, superleuk. Uw voetbaltraining wordt er absoluut leuker van. Ook zeer geschikt als trainingsdoeltje en kaatsmuurtje in een parcours.

Vriendelijke groet van #allesvoorbuiten, sterk in voetbaldoelen, dug outs, pannakooien, fietsparkeren, parkmeubilar en meer..

1 opmerking:


  1. Leuk stukje.
    Precies de issues die bij ons in de straat in Rotterdam gespeeld hebben m.b.t. een pannaveld dat op 10 meter van omliggende huizen was geplaatst zonder hekwerk en in metaal uitgevoerd met stenen tegels. Resultaat : geluidsoverlast bij normaal gebruik, ballen die eruit vliegen tegen auto's en huizen. Ideale hangplek, met als excuus "we zijn aan het voetballen". Tweekamp in de straat, een dagelijkse hoeveelheid zwerfvuil rondom het veld, etc. Herrie tot s'avonds laat en soms diep in de nacht. Het veldje is om die reden onlangs verwijderd. Het is me opgevallen dat gemeenten totaal niet doordacht te werk gaan bij het plaatsen van een pannaveld, en de genoemde adviezen in dit artikelen niet ter harte nemen in hun begrijpelijke drang te voorzien in jeugd vrijetijdsbehoefte. Hier is met juiste advisering veel winst te halen

    BeantwoordenVerwijderen